One liner

Gk Question in hindi One liner quiz 8 April 2020

1). Which film industry’s famous comedian Bullet Prakash has passed away recently?

Answer: Kannada Film Industry

2). Recently former Prime Minister of which country Mahmud Jibril has passed away?

Answer: Libya

3). Recently, the Foreign Ministry has appointed which IFS officer of 1999 batch as the new spokesperson of the ministry in place of Ravish Kumar?

Answer – Anurag Shrivastava

4). Recently in which state interdepartmental committees called “Team-11” have been formed to prevent the spread of coronavirus?

Answer: Uttar Pradesh

5). When is World Health Day celebrated?

Answer: 7 April

6). In what name has the Indian Railways recently developed a much cheaper Vetinator in the country amidst the growing outbreak of Coronavirus?

Answer: Life

7). Recently Forest Compton has passed away, he was associated with which field?

Answer: Cinema

8). Recently civil services officials have launched a special initiative to support government efforts against the Kovid-19 epidemic by which name?

Answer: Karuna

9). Recently India has lifted partial ban on export of which drug?

Answer: Hydroxy chloroquine

10). Recently, under the scheme of Central Government, free trial and treatment of Kovid-19
Have you decided to provide?

Answer – Ayushman Bharat Scheme

Gk Question in hindi One liner quiz 8 April 2020

1). हाल ही में किस फिल्म इंडस्ट्री के प्रसिद्ध कॉमेडियन बुलेट प्रकाश का निधन हो गया है?

उत्तर – कन्नड़ फिल्म इंडस्ट्री

2). हाल ही में किस देश के पूर्व प्रधानमंत्री महमूद जिबरिल का निधन हो गया है?

उत्तर – लिबिया

3). हाल ही में विदेश मंत्रालय ने रवीश कुमार की जगह 1999 बैच के किस आईएफएस अधिकारी को मंत्रालय का नया प्रवक्ता बनाया है?

उत्तर – अनुराग श्रीवास्तव

4). हाल ही में किस राज्य में कोरोनावायरस को फैलने से रोकने के लिए “टीम-11” नामक अंतरविभागीय समितियों का गठन किया गया है?

उत्तर – उत्तर प्रदेश

5). विश्व स्वास्थ्य दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर – 7 अप्रैल

6). हाल ही में भारतीय रेलवे ने किस नाम से देश में कोरोनावायरस के बढ़ते प्रकोप के बीच काफी सस्ता वेटिंलेटर तैयार किया है?

उत्तर – जीवन

7). हाल ही में फारेस्ट कॉम्पटन का निधन हो गया है, वह किस क्षेत्र से जुड़े थे?

उत्तर – सिनेमा

8). हाल ही में सिविल सेवाओं के अधिकारियों ने कोविड-19 महामारी के विरुद्ध सरकारी प्रयासों को अपना समर्थन देने के लिए किस नाम से एक विशेष पहल की शुरुआत की है?

उत्तर – करुना

9). हाल ही में भारत ने किस दवा के निर्यात पर आंशिक प्रतिबंध को हटा दिया है?

उत्तर – हाइड्रोक्सी क्लोरोक्वीन

10). हाल ही में केंद्र सरकार ने किस योजना के अंतर्गत कोविड-19 का मुक्त परीक्षण और उपचार
प्रदान करने का निर्णय लिया है?

उत्तर – आयुष्मान भारत योजना