7 दिसंबर 2019 Gk | 7 December 2019 gk question

7 दिसंबर 2019 Gk | 7 December 2019 gk question

7 December 2019 gk question

(1) Where is the Pacific Air Chiefs Symposium 2019 (PACS 2019) being held?
A – Hawaii
B – Fiji
C – Kiribati
D – Solomon Islands

Answer: Hawaii

(Explanation) – Pacific Air Chiefs Symposium 2019 (PACS 2019) is being held at Joint Base Pearl Harbor-Hickam, Hawaii. The theme of this year’s seminar is’ A Collaborative Approach to Regional Security.
Current Affairs 7 December 2019

(2) According to the UK-based comparative report, India is the number one worst country in terms of extensive and aggressive use of biometric data?
A – Second
B – Fifth
C – First
D – tenth

Answer: Fifth

(Explanation) – Analyzing 50 countries, offering a “fair country-by-country comparison” of biometric usage, according to Comparatech, a UK firm and pro-consumer website based on technology services. Five different aspects such as visas and biometric voting systems have been considered.

Daily current affairs: 7 December 2019

(3) According to UNCTAD B2C E-Commerce Index 2019, what is the rank of India?
A – 73rd
B – 23rd
C – 52nd
D – 10th

Answer – 73rd

(Explanation) – A rating called the UNCTAD Business-to-Consumer (B2C) Ecommerce Index indicates the readiness of the economy to support online trading. The 2019 index includes an additional country, Tajikistan, whose coverage has grown to 152 economies. Overall, India is ranked 73 and in the region of South East, East and South, India ranks 9th in the category of developing countries.

Current Affairs 7 December 2019

(4) Who has been promoted as CEO of Google’s parent company?
A – Brun Sergey
B – Larry Page
C – Krishna Arya
D – Sundar Pichai

Answer: Sundar Pichai

(Explanation) – Google chief executive Sundar Pichai has been put in charge of his parent company Alphabet, with co-founders Larry Page and Sergey Brin announcing they are stepping down. Some other businesses formerly owned by Google have become Alphabet’s subsidiaries.

Daily Current Affairs Quiz 7 December 2019

(5) ‘Madhu App’ for school children has been launched by which state government?
A – Madhya Pradesh
B – Odisha
C – Bihar
D – Delhi

Answer: Odisha

(Interpretation) – Madhu App is a smart learning phone application for school children. Its name has been developed by Ganjam district administration as per the 5T initiative of the state government named after ‘Utkal Gaurav Madhusudan Das’. The application is also equipped with video lectures in Odia language.

(6) When is World Soil Day celebrated?
A – 4 December
B – 5 December
C – 2 December
D – 3 December

Answer: 5 December

(Explanation) – Every year, on 5 December, World Soil Day is celebrated and its campaign theme “Stop Soil Erosion, Prepare Your Future” is envisaged to address the growing challenges in soil management, healthy ecosystem and human welfare. Awareness can be raised on the importance of maintaining. The plan is to create a framework for increasing soil quality by encouraging organizations, governments, communities and individuals around the world to work towards improving its conservation.

(7) In the field of election management and administration, with whom did the Election Commission of India sign an MoU?
A – Maldives
B – Japan
C – China
D – America

Answer: Maldives

(Explanation) – The Union Cabinet has approved the proposal of a memorandum of understanding between the Election Commission of India and the Election Commission of Maldives for cooperation in the field of election management and administration.

Daily current affairs: 7 December 2019

(8) Which of the following is the country’s first corporate bond ETF?
A – India ETF
B – Wipro ETF
C – Reliance ETF
D – Tata ETF

Answer: India ETF

(Explanation) – Bharat Bond ETF will be the first corporate bond ETF in the country.

(9) Recently, where has ISRO set up a new Space Technology Incubation Center in Chennai?
A – Delhi
B – Mumbai
C – Odisha
D – Tiruchirappalli

Answer: Tiruchirappalli

(Explanation) – ISRO has set up a Space Technology Incubation Center (S-TIC) at the National Institute of Technology (NIT), Tiruchirappalli. The center will work with ISRO on technical problems related to future space programs and provide solutions. It will cover the entire southern region of India including the union territories of Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Telangana, Lakshadweep and Puducherry.

Current Affairs 7 December 2019

(10) Which edition of Goa Startup India Global Venture Capital Summit 2019 will be hosted?
A – First
B – other
C – Third
D – fourth
Answer: other
(Explanation) – The Government of Goa organized the second edition of Startup India Global Venture Capital Summit on 6th and 7th December 2019 for Department of Fund Managers and Limited Partners of Top Global Venture Capital Firms to Promote Industry and Internal Trade. Did it