31 दिसंबर 2019 Gk | 31 december 2019 gk question

31 दिसंबर 2019 Gk | 31 december 2019 gk question

31 december 2019 gk question

(1) The Reserve Bank of India directed the big cooperative banks to report all exposures above how many crores?

A – 10 crores

B – 1 Crore

C – 2 Crore

D – 5 crores

Answer – 5 crores

Explanation – The Reserve Bank of India asked the major cooperative banks to report all loans of Rs 5 crore and above to the ‘Central Repository of Information on Large Credit’ (CRILC). The objective of this initiative is to find out in time of financial crisis.

Current Affairs 31 December 2019

(2) In which state the famous Mandu Festival has started?

A – Uttar Pradesh

B – Delhi

C – Odisha

D – Madhya Pradesh

Answer: Madhya Pradesh

Explanation – In Madhya Pradesh, a 5-day Mandu Festival has started from 28 December. Mandu is a world famous tourist destination. In this festival, there will be a confluence of cultural activities as well as adventure sports.

Daily current affairs: 31 December 2019

(3) Who will be the head of the Standing Committee on Economic Statistics set up by the Ministry of Statistics and Program Implementation (MOSPI)?

A – Rajesh Gupta

B – Nitendra Mehta

C – Rajneesh Sharma

D – Pronab Sen

Answer: Pronab Sen

Explanation – A high-level committee under India’s first chief statistician, Prounab Sen, will review and develop a national survey on unemployment, industry and the services sector. With 27 members, the Standing Committee on Economic Statistics (SCES) will be subscribed to four standing committees in it.

31 december 2019 gk question

(4) ‘National Seminar of Poets -2020’ is organized by which of the following?

A – Sahitya Academy

B – Doordarshan

C – India TV

D – All India Radio

Answer – All India Radio

Explanation – The National Seminar of Poets -2020 was organized by All India Radio on 27 December 2019. This seminar is held every year since 1956 and is broadcast at all the centers of All India Radio at 10 am on the eve of Republic Day.

Daily Current Affairs Quiz 31 December 2019

(5) ‘Long March-5’, the heaviest cargo rocket of which place has been successfully launched from the Winching Space Launch Center?

A – India

B – Russia

C – America

D – China

Answer: China

Explanation – China successfully launched its heaviest carrier rocket Long March-5, carrying the Shijian-20 satellite from the Winching Space Launch Center. This carrier rocket is also known as CZ-5 and can carry a maximum of 25 tonnes in low Earth orbit and 14 tonnes in geosynchronous orbit.

Current Affairs Pdf: 31 December 2019 – PDF DOWNLOAD

(6) Who got the first place on Google as India’s most searched business tycoon in 2019?

A – Nita Ambani

B – Mukesh Ambani

C – Ratan Tata

D – Anand Mahindra

Answer: Ratan Tata

Explanation – Ratan Tata, Chairman and Emeritus of Tata Sons, has emerged as India’s most searched business tycoon on Google in 2019. Whereas in addition, the most searched personality was Abhinandan Varthaman, a fighter pilot of the Indian Air Force (IAF).

(7) Finance Minister Nirmala Sitharaman launched the eBkray platform for which of the following by banks?

A – Sale of properties

B – Purchase of properties

C – Auction of confiscated properties

D – Measurement of assets

Answer – Auction of confiscated properties

Explanation – Finance Minister Nirmala Sitharaman launched an e-auction platform ‘eBkray’ to auction the properties seized by banks. The eBkray platform provides navigational links to all PSB e-auction sites, property search facility and offers single-window access to property information for e-auction, comparison of similar properties, etc., more than 35 thousand properties Details are already registered on eBkray.

Daily current affairs: 31 December 2019

(8) Which of the following institutes has developed a new technology to promote the production of the medicinal plant Gerium under the Aroma Mission?

A – Tezpur University

B – Indian Institute of Integrative Medicine

C – CSIR-Central Drug Research Institute

D – CSIR-Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants

Answer – CSIR-Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants

Explanation – The geranium plant is a medicinal plant with antiseptic and anti-inflammatory properties. The CSIR-Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CSIR-CIMAP), Lucknow has developed low-cost technology to prepare plants for farmers.

(9) Fund allocation of USD 3.07 billion for the first time in the United Nations budget includes funding for which of the following?

A – War crime investigation

B – Railway Inquiry

C – Investigation of crimes

D – Knowledge creation operations

Answer: War crime investigation

Explanation – For the first time the United Nations has included funding for war crimes investigations in Myanmar and Syria in its fund allocation of US $ 3.07 billion for the year 2020. The United Nations mainly disburses funds to 5 groups, humanitarian aid, development assistance, peacekeeping operations, knowledge creation operations and technical operations.

31 december 2019 gk question

(10) The United Nations approved the drafting of a new international treaty on cyber crime. Which of the following was the first global treaty on cyber crime?

A – Rome Conference

B – Moscow Conference

C – Palermo Conference

D – Budapest Conference

Answer: Budapest Conference

Explanation – The Council of Europol Cybercrime Convention, also known as the Budapest Convention, is the only binding globally multilateral treaty on cybercrime. It came into force in 2004. It is also the first international treaty to resolve the issue of Internet and computer crime.