12 दिसंबर 2019 Gk | 12 December 2019 gk question

12 दिसंबर 2019 Gk | 12 December 2019 gk question

12 December 2019 gk question

(1) Which of the following companies became the first Tata company to extend insurance policy to the LGBT community?
A – Titan Company
B – Tata Consultancy Services
C – Wipro Limited
D – Tata Power
Answer – Tata Consultancy Services
(Explanation) – Tata Consultancy Services has become the first company in the Tata group to extend an insurance policy to the LGBT community. In health insurance policy. The change will now benefit all gay, bisexual and transgender or LGBT employees of the company.

Current Affairs 12 December 2019

(2) Who has been reappointed as Managing Director and CEO of CSB Bank?
A – Neeraj Arya
B – Pramod Mathur
C – Rajendran Chinna Veerappan
D – Vijendra Shah
Answer – Rajendran Chinna Veerappan
(Explanation) – Kerala-based CSB Bank, formerly known as Catholic Syrian Bank, has reappointed Rajendran Chinna Veerappan as Managing Director and CEO of the bank. The board of directors of the bank has been appointed for three more years from 9 December to 8 December 2022.

Daily current affairs: 12 December 2019

(3) What amount of term loan was signed by NTPC with State Bank of India?
A – Rs 2500 crores
B – Rs 5000 crores
C – Rs 3500 Crore
D – Rs 4000 crore
Answer – 5000 crores


Current Affairs 12 December 2019

(4) Who is known as Plowman of India?
A – Ramakrishnan Iyer
B – Ripudaman Bewali
C – Amit Shah
D – Narendra Modi
Answer – Ripudaman Bewali
(Explanation) – Ripu Daman Bewali, who hails from Delhi and is popularly known as Plogman of India. Recently, he was announced as the Plogging Envoy of India by Shri Kiren Rijiju, Minister of State (Independent Charge) for Youth Affairs and Sports. The plog run is a unique race, in which running is cleaned and under it, hygiene along with fitness is also encouraged. It has been included in the Fit India movement.

Daily Current Affairs Quiz 12 December 2019

(5) On which date is the International Anti-Corruption Day celebrated?
A – 6 December
B – 9 December
C – 10 December
D – 12 December
Answer: 9 December
(Explanation) – Every year December 9 is celebrated as International Anti-Corruption Day. This year’s theme is “United Against Corruption”.

Current Affairs Pdf: 12 December 2019 – PDF DOWNLOAD

(6) Who has been crowned as Miss Universe 2019?
A – Jojobini Search
B – Rabia Fatima
C – Sunaina Gupta
D – Madison Anderson
Answer: Jojbini Dhojani
(Explanation) – Jojbini Dhonji who is Miss South Africa is the new Miss Universe 2019. Jojbini Trunji and Miss Puerto Rican Madison Anderson were the top two contestants in Miss Universe. Miss Universe Mexico is the second runner up. Miss Universe 2018 Catriona Gray crowned the Jojbini Trophy at the event held in Atlanta.

(7) Which company has launched the “My: Health Woman Security Policy”?
A – Bajaj Allianz
B – Tata Company
C – Reliance Jio
D – HDFC ERGO
Answer – HDFC ERGO
(Explanation) – HDFC ERGO General Insurance Company, India’s third largest non-life insurance company, launched “My: Health Woman Safety Policy”, a comprehensive insurance policy specifically for women called all Designed to address health concerns. The unique benefits offered to policyholders are financial assistance in case of contingencies like stem cell harvesting and job losses due to specific diseases.


Daily current affairs: 12 December 2019

(8) Who has been appointed as the new Prime Minister of Finland?
A – Sauli Niinisto
B – Juha Cipilla
C – Antti Rinne
D – Sana Marin
Answer: Sana Marin

(9) Which state government launched a booklet on the teachings of Dr. BR Ambedkar for students?
A – Maharashtra
B – Madhya Pradesh
C – Delhi
D – Telangana
Answer: Delhi
(Explanation) – The Delhi State Government released a booklet based on the teachings of Ambedkar for students of classes 6-8, which three scholars of Delhi University, Shashi Rani, N.K. With the help of Sukumar and Mani Sagar, it has been prepared by the Social Welfare Department of the state government. It has been released on 6 December, the 63rd death anniversary of Babasaheb Ambedkar.

Current Affairs 12 December 2019

(10) Where in India was the Human Library Program organized?
A – Jalandhar
B – Delhi
C – Mysore
D – Patna
Answer: Mysore
(Explanation) – The Human Library, a concept in which requisite information can be taken directly from humans in place of books, was organized in the palace city of Mysore. The founder of this event is Ms. K. Pavitra.