1 जनवरी 2020 Gk | 1 January 2020 Gk question

1 जनवरी 2020 Gk | 1 January 2020 Gk question

1 January 2020 Gk question

(1) Which bank partnered with Magic Bricks for real estate listings and e-auctions?

A – Yes Bank

B – SBI

C – Federal Bank

D – Bank of Maharashtra

Answer – Federal Bank

Explanation – This step has been taken with the objective of speedy recovery of the deteriorated assets of the bank, besides helping customers to get the best rates in the market for their properties.

Public-sector firm Indian Overseas Bank had earlier tied up with Magicbrickscompany for repossessed assets worth about Rs 800 crore.

Current Affairs 1 January 2020

(2) According to the ‘World Economic League Table 2020’ report, when will India achieve the target of $ 5 trillion economy?

A – 2020

B – 2025

C – 2026

D – 2022

Answer – 2026

Explanation – According to the report titled ‘World Economic League Table 2020’, India will also become an economy of $ 5 trillion by 2026, after 2 years from the government’s target of 2024. India has overtaken both France and the UK to become the world’s fifth largest economy in 2019. According to the report, Japan, Germany and India will compete for third place in the next 15 years. By 2026, India will join the fourth largest economy in the world, surpassing Germany.

According to a report by the UK-based Center for Economics and Business Research (CEBR), India is projected to overtake Japan to become the third-largest economy by 2034. The World Economic League table is an annual census jointly published by CEBR and Global Construction Perspective. The Aadhaar data for 2019 is taken from the IMF World Economic Outlook.

Daily current affairs: 1 January 2020

(3) The National Tribal Dance Festival in Raipur has been inaugurated by

A – Rahul Gandhi

B – Amit Shah

C – Narendra Modi

D – President

Answer: Rahul Gandhi

Explanation – National Tribal Dance Festival has started on 27 December 2019 in Raipur, capital of Chhattisgarh. Congress leader Rahul Gandhi inaugurated the festival. The inauguration ceremony was presided over by Chief Minister Bhupesh Baghel.

1 January 2020 Current Affairs

(4) Who has been named Junior Freestyle Wrestler of the Year?

A – Deepak Punia

B – Rahul Singh

C – Sushil Kumar

D – Yash Malik

Answer: Deepak Punia

Explanation – World Championship silver medalist Deepak Punia has been adjudged ‘Junior Freestyle Wrestler of the Year’ by United World Wrestling (UWW). Deepak Punia has become the first Indian wrestler to win a junior world title in 18 years. He is currently ranked first in the 86 kg United Nations Wrestling (UWW) rankings.

Daily Current Affairs Quiz 1 January 2020

(5) Who became the Women’s World Rapid Chess Champion of the year 2019?

A – Sunita Arya

B – Koneru Hampi

C – Lei Tingji

D – Priyadarshini Malik

Answer – Koneru Hampi

Explanation – Indian Grandmaster Koneru Hampi has become the 2019 Women’s World Rapid Champion. She defeated China’s Lei Tingji in a dramatic final in Moscow, Russia. Tingji won a silver, while Turkey’s Ekaterina Attalik won the bronze. Magnus Karlsson of Norway holds the men’s title.

Current affairs pdf: 1 january 2020 – pdf DOWNLOAD

(6) Who is the author of the book ‘Dreams of a Billion: India and the Olympic Games’?

A – Sachin Tendulkar

B – Boria Majumdar

C – Kapil Dev

D – P. T. Usha

Answer: Boria Majumdar

Explanation – Nalin Mehta along with Boria Majumdar wrote a book titled “Dreams of a Billion: India and the Olympic Games”, which describes India’s journey in the Olympic Games global sports arena. The book will be published by Harper Collins India in January 2020. The book covers all the wins, losses, star sportspersons and their stories including the challenges and prospects facing India in the 2020 Tokyo Olympics.

(7) Which woman has created the record for the longest single flight in space?

A – Amy Gray

B – Suzanne Hale

C – Sally Ride

D – Christina Koch

Answer – Christina Koch

Explanation – Christina Koch broke the record for the longest single space flight by a woman in a single spacecraft. Astronaut Christina Koch also made history in October this year by joining a team of women walking in space. Earlier in the year 2017, astronaut Peggy Whitson made a record stay in the space station for 288 days.

Daily current affairs: 1 January 2020

(8) Who among the following has received the Dadasaheb Phalke Award 2019?

A – Shahrukh Khan

B – Shatrughan Sinha

C – Amitabh Bachchan

D – Ajay Devgan

Answer – Amitabh Bachchan

Explanation – The 50th Dadasaheb Phalke Award conferred India’s highest film honor on legendary actor Amitabh Bachchan for his outstanding contribution to Indian cinema in New Delhi. Amitabh Bachchan has won four National Film Awards for Best Actor through his illustrious career and for his performance in the 2015 film Pik.

It is presented annually at the National Film Awards ceremony by an organization established by the Directorate of Film Festivals, Ministry of Information and Broadcasting.

(9) Where is India’s first transgender university opened?

A – Maharashtra

B – Delhi

C – Odisha

D – Uttar Pradesh

Answer: Uttar Pradesh

Explanation – The country’s first university for transgender community will be opened in Kushinagar district of Uttar Pradesh so that the community can provide proper education to its members from class one to postgraduate and help in obtaining research and PhD degree. The university is being built by the All India Kinnar Shiksha Seva Trust (All India Transgender Education Service Trust) in Fazilnagar block of Kushinagar district.

1 January 2020 Gk question

(10) How many crores of rupees will the Indian government invest in Overseas Bank of India?

A – 1050 crores

B – 3205 Crore

C – 4360 Crore

D – 5015 Crore

Answer – 4360 crores

Explanation – The government will invest Rs 4,360 crore in the state-owned Indian Overseas Bank (IOB). In an exchange filing, the bank will receive capital from the government to meet regulatory requirements in the current financial year. Following the announcement, IOB stock intraday trade rose more than 14 percent.