February 25, 2020
18 december 2019 gk question

18 दिसंबर 2019 Gk | 18 december 2019 gk question

18 दिसंबर 2019 Gk | 18 december 2019 gk question

 18 december 2019 gk question

(1) Who among the following has won the BWF World Tour Finals in men’s singles category?
A – Sinisuka Ginting
B – Kidambi Srikanth
C – Kento Momota
D – Lee Chong Wei
Answer – Kento Momota
(Explanation) – Kento Momota, a two-time champion and world No.1, won the BWF World Tour Finals in the men’s singles category and his 11th badminton title of the year. He defeated Sinisuka Ginting in the final.

Current Affairs 18 December 2019

(2) Which of the following organizations has been authorized by the central government to set up infrastructure investment trusts for monetization of highway assets?
A – Niti Aayog
B – SEBI
C – Staff Selection Commission
D – NHAI
Answer: National Highways Authority of India (NHAI)

Daily current affairs: 18 December 2019

(3) On which date of Victory Day is celebrated?
A – 19 December
B – 17 December
C – 16 December
D – 18 December
Answer: 16 December
(Explanation) – Today celebrates the National Victory Day to commemorate India’s victory over Pakistan in the 1971 war. On this day in 1971, the head of the Pakistani forces, General AA Khan Niazi, with 93 thousand soldiers, surrendered unconditionally to the allied forces of the Indian Army and the Mukti Bahini. East Pakistan was renamed Bangladesh at the end of the war.


Current Affairs 18 December 2019

(4) Who will be awarded the 2020 Crystal Award?
A – Deepika Padukone
B – Priyanka Chopra
C – Salman Khan
D – Sunil Shetty
Answer: Deepika Padukone
(Explanation) – World Economic Forum officials announced the winners of the 2020 Crystal Awards. Indian actress Deepika Padukone won the award for spreading awareness about the importance of mental health. With over 300 million people suffering from the disease, depression is the leading cause of ill health and disability in the world today and a major contributor to the overall global burden of disease. The award will be presented at the 2020 Annual Meeting of the WEF in Davos.

Daily Current Affairs Quiz 18 December 2019

(5) As part of the disinvestment of Air India, what percentage of its stake will the Government of India have to sell?
A – 36%
B – 52%
C – 20%
D – 100%
Answer – 100%
(Explanation) – Due to Air India’s debt burden of over Rs 50,000 crore and sustained losses over a long period of time, the government has decided on disinvestment. According to Union Minister Hardeep Singh Puri, the government has decided to sell its entire 100% stake in the disinvestment process.

Current Affairs Pdf: 18 December 2019 – PDF DOWNLOAD

(6) Who among the following has won the Miss World 2019 competition?
A – Suman Rao
B – Zozibini Tunzi
C – Preeti Juneja
D – Tony N. Singh
Answer: Tony N. Singh
(Explanation) – 23-year-old Tony-Ann Singh was declared the winner in a television program held at Xcel London. This is the 69th edition of the Miss World beauty pageant. Tony-Ann Singh’s father is an Indo-Caribbean father Bradshaw Singh and African Caribbean mother Zaharin Bailey. He is followed by Opelie Mezzino of France and Suman Rao of India. Suman Rao of India was crowned Miss World Asia 2019 during the Miss World 2019 beauty pageant held in London. Zozibini Tunzi is Miss Universe 2019.

(7) Which of the following forces launch a matrimonial site for its employees under CAPF?
A – CRPF
B – CISF
C – BSF
D – ITBP
Answer: ITBP
(Explanation) – The Indo-Tibetan Border Police (ITBP) has started a dedicated matrimonial site for its employees. The website will be managed by ITBP and only employees will be able to access it. It is a dedicated and well-managed matrimonial portal among the Central Armed Police Forces (CAPF) launched by the ITBP for the first time. There are more than 25,000 unmarried men in the force while over 1000 women workers are also unmarried.

Daily current affairs: 18 December 2019

(8) Who became the first male cricketer to score a century in ODIs along with Test debut?
A – Yuvraj Singh
B – Krish Gayle
C – Abid Ali
D – Babur Azam
Answer: Abid Ali ( Pakistan opener )

(9) Who among the following won the men’s singles badminton title in Bangladesh International Challenger -?
A – Rajesh Verma
B – Vipin Rawat
C – Rafael Nadal
D – Lakshya Sen
Answer – Lakshya Sen
(Explanation) – Lakshya Sen won his fifth title of the season claiming the title in the men’s singles final at the Bangladesh International Challenger, defeating Leong Jun Hao of Malaysia in straight games in the final of the Bangladesh Men’s Singles Badminton International Challenger. done.

Current Affairs 18 December 2019

(10) Who among the following won the ICC RCGC Open – title in Kolkata?
A – Shamim Khan
B – Sanjeev Kumar
C – Mithun Perera
D – Sushil Kumar
Answer: Mithun Perera
(Explanation) – Mithun Perera registered a one-stroke win at the ICC RCGC Open for Rs 40 lakh at the Royal Calcutta Golf Club Course in Kolkata. This is his first win since 2018. Sanjeev Kumar and Anil Mane finished second and third respectively.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *